Taitoluistelu

Kun harrastaminen ei riitä, pitää lähteä kilpailemaan Laura Savolainen on ehtinyt harrastaa taitoluistelua jo yli 20 vuotta. Hänen hyvällä ystävällään Emilia Räikkösellä on takanaan yli 14 vuotta taitoluistelua. Nyt tammikuusta lähtien nämä nuoret naiset on yhdistänyt uusi lohjalainen urheiluseura Lohjan Taitoluistelijat ry. Lauran ja Emilian taustat ovat myös siinä mielessä samanlaisia, että he ovat lohjalaisia ja päässeet alkuun taitoluistelussa Lohjan Kisaveikkojen kautta.

Intohimona taitoluistelu

  • LoKV:n taitoluistelu on kuitenkin harrrastajatasoa, ja kehittyäkseeen ja kilpaillakseen, piti tehdä jotain. Itse lähdin jo ala-asteen kuudennella luokalla luistelemaan Kauniaisiin. Kauniaisissa oli muodostelmaluistelujoukkue, jonka mukana sitten luistelin, harrastin ja kilpailin muutaman vuoden, kunnes palasin takaisin Lohjalle, kertoo Laura luisteluhistoriaansa. Taitoluistelu on kilpailulaji ja ennen Lohjan Taitoluistelijat ry:tä ei kilpailemiseen ollut Lohjalla oikeasti mahdollisuuksia.
  • Itse olen nyt käynyt treenaamassa ja luistelemassa Vihdin Taitoluistelijoiden kanssa ja hakenut sieltä oppia omaan toimintaani, kertoi Emilia.

Koulutuksella valmentajaksi

Molemmat Laura sekä Emilia ovat kouluttautumass ataitoluisteluvalmentajiksi ja siitä seuraavana on vuorossa muodostelmaluistelun jatko-opinnot.

  • Itseasiassa valmistun itse syksyllä 1.tason taitoluisteluvalmentajaksi ja olen vastuussa Lohjan Taitoluistelijoiden valmennuksesta, kertoi Emilia omasta panostuksestaan seuraan ja lajiin. Lohjan Taitoluistelijat ry on siis aivan uusi lajiseura Lohjalla ja tulevan talven jääajat ovat vielä avoinna, Kisakalliosta on jo varma sunnuntaivuoro, mutta muuten jääajat selviävät myöhemmin. Seura on ollut olemassa nyt kolme kuukautta, mutta jäseniä on jo yli 70.
  • Seura on otettu todella positiivisesti vastaan ja haluamme tehdä asioita hieman erilailla kuin mitä kenties aiemmin on tehty. Lauralla ja Emilialla on seuralle selvät tavoitteet: SM-tason kilpailijoita. Mutta samalla nuoret naiset ymmärtävät, että edessä on vuosien työ. Laji on myös kehittymässä Suomessa eteenpäin niin taitoluistelun kuin muodostelmaluistelun osalta. Taitoluisteluliitto on tuonut kilpailutoiminnan myös harrastajatasolle, eli enää ei välttämättä tarvitse olla kilpailutason luistelija, kun voi osallistua kilpailuihin ja saada lisäjännitystä. Lajille lisämielenkiintoa on tuonut myös televisio, viime vuosina hyvin menestyneet suomalaiset taitoluistelijat kuten Kiira Korpi ja Laura Lepistö sekä tietenkin viihdeohjelmista Dancing on Ice.
  • Uskomme, että nykyisten Tintit-sarjan 6 vuotiaat harrastajat tulevat saavuttamaan parinkymmenen vuoden päästä SM-tasan sijoituksia. Seura on vasta aloitettu, joten työ on vasta alkamassa. Seurassamme tulee olemaan sekä harrastaja- että kilpataso.
  • Meitä ei tulevaisuus pelota vaan nyt on hyvä fiilis kun on saatu oma seura aluilleen, kertovat Laura ja Emilia hymyillen. Lohjan Taitoluistelijat toivottaa kaikki tervetulleiksi tämän lajin pariin, ilmoittautua voi seuran nettisivujen kautta.

Taitoluistelu ja muodostelmaluistelu Suomessa

Tänä vuonna Italian MM-kilpailuissa suomalaiset Marigold Iceunity voitti kultaa ja Rockettes pronssia jatkoksi pitkälle menestysperinteelle. Muodostelmaluistelun ensimmäiset MM-kilpailut pidettiin vuonna 2000. Suomi johtaa MM-mitalitilastoa kaikkiaan 19 mitalillaan, joista peräti kahdeksan on kultaisia. Toisena mitalitilastossa on Ruotsi 11 mitalillaan. Ruotsi on vienyt MM-kullan kuusi kertaa. Kanadalla puolestaan on MM-kilpailuista kymmenen mitalia, joista yksi on kultainen. Myös Yhdysvaltain joukkueilla on viisi MM-mitalia. Muodostelmaluistelu tuli Suomeen 90-luvulla ja Lauran ja Emilian mielestä laji sopii hyvin Suomalaiselle "jääkansalle" ja siksi menestystä on myös tullut.