Kirjailijaksi

Viime viikolla Lohjan yläkoulujen 7. luokille kävi esiintymässä euroopanlaajuisesti palkittu suomalainen nuortenkirjailija Seita Vuorela. Seita Vuorela (ent. Parkkola) on kirjoittamisen lisäksi myös luovan kirjoittamisen opettaja ja valokuvaaja. Hän on kotoisin Keski-Suomesta ja hänellä on kaksi lasta. Tällä hetkellä Vuorela asuu ja työskentelee Turussa sekä Helsingissä. Hän on opiskellut Jyväskylän ja Turun yliopistoissa kirjallisuutta, filosofiaa sekä folkloristiikkaa. Vuorelan kirjoja on käännetty monille kielille, muun muassa ranskaksi, italiaksi, englanniksi ja saksaksi. Hänen romaanilleen Viima myönnettiin Ranskassa palkinto parhaasta nuortenromaanista vuonna 2011.

Oivaltamisen kautta kirkkauteen

  • Tällaiset tapahtumat ovat hyvä lisä tavalliseen kouluarkeen ja tälläkin kertaa esitys antoi lisäeväitä omaan opetustyöhön ja toivottavasti antoi ajateltavaa myös oppilaille, kertoi paikalla kuuntelemassa ollut äidinkielen opettaja Taina Järvenpää.

Seita vastaili oppilaiden kysymyksiin miten on mahdollista, että useampi kirjailija kirjoittaa yhtä kirjaa. Hänellä itsellään on takana viisi yhteistä kirja Niina Revon kanssa ja Seita kertoikin, että yhteisiin kirjoihin kirjailijat kirjoittavat usein yhden luvun kerrallaan kirjailijakohtaisesti. Yhdessä sitten mietitään koko kirjan kaaren sisältöä ja hahmojen kehitystä.

  • Kirjan kirjoittaminen toisen kirjailijan kanssa on itseasiassa todella hauskaa ja varmasti Niinan kanssa kirjoittaminen opetti minua tavallaan. Nykyään kirjoitan kuitenkin yksin, kertoi Seita.

Kirjailijavierailut ovat osa Lukki-kirjastojen yhteistä Kirjailijavieraita nuorille-projektia, kustannukset katetaan ELY-keskukselta saadulla avustuksella. Mahdollisuuksien mukaan syksyllä toteutetaan vielä kolmas kirjailijavierailu lohjalaisilla yläkouluilla.

Uutta Potteria etsimään

Seita oli itse palannut juuri Leipzigin kirjamessuilta ja menossa Euroopan suurimmille kirjallisuusalan messuille Frankfurtiin ja hän kertoikin kuinka vastaavissa opiskelijaluennoissa esimerkiksi vanhassa Itä-Berliinin lähiökoulussa oppilaiden kysymykset ovat pitkälti samoja kuin Suomessa.

  • Ero tulee siinä, että Etelä-Eurooppalaisissa kouluissa tuntuu, että lapsi rohkaistaan enemmän olemaan aktiivisia kuin Suomessa ja näilläkin vierailuilla, joita olen tehnyt eri maihin. Etelä-Euroopassa lapset ottavat kontaktia ja keskustelevat vapaammin ja helpommin.

Maaginen realismi

Vuorela kuvaa teostensa maailmaa oudoksi ja taianomaiseksi. Hän kirjoittaa lapsuudesta ja kynnyksestä lapsuuden ja aikuisuuden välillä. Tämä elämänvaihe tarjoaa hänelle alati uusiutuvia kysymyksiä – ovia, joista astua sisään. Vuorela käsittelee kirjoissaan kysymyksiä identiteetistä, vallasta ja vapaudesta. Hänen teoksissaan on paljon jännitys- ja kauhuelementtejä, ne ovat maagista realismia. Kirjat on suunnattu kaikenikäisille lukijoille. Hänen tyyliään kuvataan myös termillä maaginen realismi.

  • Maaginen realismi on sitä, että kirjassa voi olla hahmoja, jotka eivät ole eläviä, mutta eivät välttämättä kuolleitakaan. Tyylin kuuluisin kirjailija on kolumbialainen Gabriel García Márquez ja erityisesti hänen romaaninsa Sadan vuoden yksinäisyys.

Yhdessä Niina Revon kanssa kirjoitetut nuortenromaanit ovat sekoitus fantasiaa, goottilaista kauhutarinaa ja salapoliisikertomusta. Kirjailijat tutkivat rajankäyntiä toden ja tarun välimailla. Perinteisiin aineksiin sekoitetaan kuitenkin aina jotain uutta.

  • Minulla kirjoittaminen alkaa jo vuosi tai pari ennen alkamistaan. Kuvista, ajatuksista ja paikoista joiden avulla olen luonut kirjan tapahtumapaikan. Käytän myös itse kirjoittamisen aikana valokuvia hyväkseni päästäkseni tarinan sisälle. Samoin monet kirjojeni hahmoista, tapahtumista ja tapahtumapaikoista omaa oikean olemassa olevan esikuvan, mutta kuitenkin siten, että itse kirja on täysin fiktiota.

Ei pidä lannistua

Kirjailija kohtaa monia esteitä ja hidasteita urallaan, eivätkä kaikki yllä kansainvälisen tason kirjoittajiksi. Tarvitaan taidon lisäksi onnea ja päättäväisyyttä. Seita Vuorela päätti omasta urastaan jo 12-vuotiaana ja julkaisi ensimmäisen oman kirjansa Niina Revon kanssa 30-vuotiaana. Häneltä oli julkaistu lyhyempiä tekstejä jo aiemmin.

  • Välillä tulee hetkiä kun tarina ei vedä, energiat on loppu – tulee seinä vastaan. Ei pidä lannistua. Ratkaisu löytyy aina. Nukkuessaankin ihmisen pää työskentelee ja jonkin hetken päästä ratkaisu löytyy, mennään oivallusten kautta kirkkauteen. Pitää myös ymmärtää, että jos menee pahasti vikaan, ei ole häpeä poistaa koko osiota ja aloittaa alusta.

Seita Vuorelan ajatukset toimivat myös normaaliin elämään: älä lannistu, usko itseesi, verkostoidu, tee töitä ahkerasti, älä pelkää epäonnistua ja jos niin käy, niin aloita uudelleen.

PALKINNOT:

Finlandia Junior -palkintoehdokas, 2002 (yhdessä Niina Revon kanssa) Finlandia Junior -palkintoehdokas, 2006 Pépite du roman ado européen, 2011 Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto, 2013

TEOKSET:

Susitosi, (2001, yhdessä Niina Revon kanssa) Ruttolinna (2002, yhdessä Niina Revon kanssa) Jalostamo (2004, itsenäinen jatko-osa teoksille Susitosi ja Ruttolinna, yhdessä Niina Revon kanssa) Parkkola, Seita ym.: Timantinmetsästäjä: Luovan kirjoittamisen opas (2004) Viima (2006) Lupaus, Rajat Express vol. 1. (2007, yhdessä Niina Revon kanssa) Loisto, Rajat Express vol. 2. (2008, yhdessä Niina Revon kanssa) Usva (2009) Karikko (2012)