Hiidenlinna

Hiidenlinna on täysin ainutlaatuinen keskiaikainen kivilinna Somerniemellä Kalevala-henkisessä ympäristössään. Hiidenlinna on somerolaistaiteilija Reino Koivuniemen ideoima ja itserakentama. 1990-luvulla valmistunut keskiaikaistyyppinen rakennelma pihapiireineen sisältää jo itsessään lukuisia käsintehtyjä teoksia ja erikoisia yksityiskohtia ja itse Hiidenlinnan sisällä suomalainen tarusto on päässyt esille seinille tehdyissä puuveistoksissa.

Vihtiläinen Sami Uotila jatkaa Hiidenlinnan omilla vahvuuksilla

  • Kun hankin Hiidenlinnan, tiesin etten tekisi siitä mitään huvipuistoa, kertoo Sami Uotila itse. Samin tarkoituksena on entisestään korostaa Hiidenlinnan olemusta tuomalla oheispalveluita, jotka eivät kuitenkaan riko alueen ominaispiirteitä. Samilla on kokemusta matkailualasta, onhan hänelle jo ennestään Vihdissä laskettelukeskus ja hän uskookin että nämä kaksi täydentävät toisiaan, Hiidenlinna kesällä ja VIhtiSki talvella. Hiidenlinna ehti olla yli 25 vuotta Reino ja Marja Koivuniemen hallussa kunnes uusi jatkaja löytyi. Reino ehti etsiä sopivaa jatkajaa jo useamman vuoden kunnes yhteiset sävelet jatkosta löytyivät Sami Uotilan kanssa. Hiidenlinna sijaitsee kauniin Särkjärven rantamailla, kaukana siintää myös Siikjärvi. Kun linna oli valmis, Reino ei malttanut hellittää, kun linna tuli valmiiksi. Rantaan nousi savusauna, jonka laiturilla on Marjan ikioma rentoutumispaikka. Portin pielessä on lappilainen niliaitta, joka nostettiin paikoilleen, kun ensimmäinen lapsenlapsi syntyi. Reino on itse kertonut Hiidenlinnasta kiteyttävästi yhdellä lauseella: Hiidenlinna on kansantaiteen elämyspaikka. Kesän 2014 uutuuksia ovat pihalle rakennetut ulkoterassi sekä Tavernan kahvila linnan alakerrassa. Lapsille on tulossa Hiidenpeikkometsä, eli lyhyehkö metsäpolku, jonka varrelle on tulossa suomalaisen taruston peikkoja ja menninkäisiä. Lisäksi lapsille on tulossa pomppulinna.
  • Mitään huvipuistolaitteita ei lapsille ole kuitenkaan tulossa, lupaa Sami. Sami myös kertoo, kuinka tulevana kesänä linnan vieraille näyttelynesittelijäksi on tulossa Reino Koivuniemen tyttärentytär Suvi Andersson. Sami lupailee myös opettelevansa suomalaisia kansantarustoja pystyäkseen itsekin kertomaan tarinoita Reinon taulujen taustoista. Tauluissa nimittäin seikkailevat muiden muassa niin Hiisi kuin myös Tapio.

Kesällä vierailevia taidenäyttelyitä

Tälle kesälle on tulossa useammankin nimekkään taiteilijan näyttelyt Hiidenlinnaan: kesäkuussa näyttelykausi avataan kalevalahenkisillä Åke Utterin puutauluilla. Heinäkuussa yksi Suomen arvostetuimmista taiteilijoista Rafael Wardi esittelee taulujaan. Elokuussa Emil Lapela, yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaistaiteilijoita maailmalla tuo taidettaan esille Hiidenlinnaan.

  • Vierailevien taiteilijoiden työt tulevat pääosin olemaan näytillä Hiidenlinnan alakerrassa sillä toisen kerroksen vie Reino Koivuniemen suomalaista kansantarustoa hyödyntävät maalausmaiset puuveistokset.
  • Hiidenlinnaa tullaan jatkossakin uudistamaan ja kehittämään linnan omilla ehdoilla ja rauhassa asiakkaita ja kävijöitä kuunnellen. Nyt pihapiiristä on kaadettu puustoa, jotta on saatu entistä parempi näkymä järvelle ja samalla on rakennettu uusi terassi ja kulkuväylä liuskekivistä.